Redukcja miejscowej tkanki tłuszczowej przy użyciu karboksyterapii

Zabiegi karboksyterapii wskazane są przede wszystkim tym, u których otłuszczenia występują nierównomiernie na powierzchni ciała, w okolicach boczków, ud, kolan, pośladków, ramion, brzucha.

Karboksyterapia osłabia komórki tłuszczowe urazem ciśnieniowym w trakcie podawania gazu.
Ponadto uszkodzenie i rozpuszczenie komórek tłuszczowych spowodowane jest działalnością kwasu węglowego, w który przekształca się w organizmie z dwutlenku węgla. CO2 prowadzi do rozszerzenia naczyń krwionośnych w obszarze, gdzie gaz jest aplikowany. Wzmożony zostaje drenaż limfatyczny i cyrkulacja tlenu w leczonym obszarze.

Dochodzi do zwiększonego dotlenienia warstw skóry i zniszczenia ścian adipocytów magazynujących tłuszcze. Tym samym zwiększone zostają możliwości lipolizy, czyli rozkładu hydrolitycznego trójglicerydów w tkance tłuszczowej. Rozkład ten prowadzi do powstania kwasów tłuszczowych i glicerolu, te z kolei uwolnione są do krwiobiegu i wychwytywane przez większość tkanek (z wyłączeniem mózgu i erytrocytów). Następnie są estryfikowane do acylogliceroli lub utleniane, jako główne źródło energetyczne do dwutlenku węgla i wody.
Karboksyterapia redukuje komórki tłuszczowe tak skutecznie również dlatego, że cała terapia skoncentrowana jest bezpośrednio na problematycznym obszarze gdzie zdeponowany jest nadmiar tkanki tłuszczowej.